BIOLOGÍA y GEOLOGÍA

MATERIAL DIDÁCTICO ESO BACHILLERATO

UD 01 L’UNIVERS

INTRODUCCIÓ

Qué és l’univers? Com va ser el seu origen? Quina és la seua estructura? Qué són les galàxies, les estreles i els sistemes planetaris?
Diem que l’Univers es tot allò que existeix. Durant molt de temps es pensaba que l’Univers sencer era el Sistema solar. A més a més es pensaba que la Terra estaba situada al centre del sistema solar (model geocèntric). L’actual model és  heliocèntric i ara sabem que l’univers està en expansió, i el seu origen. La ciència està sotmesa a un procés de revisió continu. Per tant, el coneixement d’aquests dos models històrics ens permetrà comprendre com ha canviat la concepció del cosmos, gràcies a l’avenç del coneixement i als instruments moderns que han permés als científics observar les profunditats de l’univers.
Aquesta unitat es centra en l’estudi de les principals estructures i cossos celestes, les galàxies, les estreles, els planetes i altres cossos menors, com ara planetes nans, satèl·lits, asteroides i cometes. Agafarem com exemple la nostra galàxia, la Via Làctia, i el sistema solar.

Observa l’òrbita més exterior. Correspon a la traslació de Plutó. ¿Amb quines òrbites es creua? ¿Adivines per què no es considera un planeta?

¿Cómo es el sistema solar?

El Sol concentra el 99,75 % de la masa del sistema solar y la mayor parte de la masa restante se concentra en ocho planetas cuyas órbitas son prácticamente circulares y transitan dentro de un disco casi llano llamado plano eclíptico. Los cuatro planetas más cercanos, considerablemente más pequeños Mercurio, Venus, Tierra y Marte, también conocidos como los planetas terrestres, están compuestos principalmente por roca y metal. Mientras que los cuatro más alejados, denominados gigantes gaseosos, más masivos que los terrestres, están compuesto de hielo y gases. Los dos más grandes, Júpiter y Saturno, están compuestos principalmente de helio e hidrógeno. Urano y Neptuno, denominados los gigantes helados, están formados mayoritariamente por agua congelada, amoniaco y metano.

MATERIALS D’AVALUACIÓ

  • Activitat1: Dóna-li un cop d’ull al  DOCUMENT SOBRE CONSTELACIONS  i respon a les preguntes del  TEST
  • Activitat2: Pots ampliar informació sobre el planeta MART. Contesta a les següents preguntes.
  • Activitat3: Abans de fer el test definitu pots fer la proba d’AUTOAVALUACIÓ tantes vegades com consideres oportú. Al finalitzar-la et donarà una nota indicativa dels teus coneixements en la matèria. També t’apareixeran algunes indicacions sobre les respostes incorrectes i una ampliació sobre els continguts de la unitat didàctica.
  • TEST